2011-2015

Activiteiten 2011

19 februari 2011: Afscheid van Anke Seeuws

Afscheidsavond van dirigent Anke Seeuws, die op eigen verzoek na 11 jaar muzikale leiding van Terpander het koor heeft verlaten. De koorleden hebben gezorgd voor de hapjes en drankjes voor dit feestelijk afscheid van Anke. Het was een uitermate gezellige avond. Een waardig afscheid voor de geweldige inzet die Anke gedurende een lange periode voor het koor deed.

22 mei 2011: Optreden bij ‘Ontdekking van het nieuwe buiten’ 

Concert op Camping ‘De Flaasbloem’ in Chaam bij gelegenheid van de officiële oplevering van de landinrichting Baarle-Nassau en Chaam. Het programma van de feestelijke dag onder de titel ‘Ontdekking van het nieuwe buiten’ werd afgesloten met een optreden van Terpander onder leiding van de nieuwe dirigent László Seregi. Onder meer de compositie ‘Baarle Rondom’, die Jaap Blonk voor Terpander schreef, werd er uitgevoerd.

11 juni 2011: Zang op de Kunstmarkt in Alphen

Jaarlijks vindt in de gemeente Alphen-Chaam een kunstmarkt plaats. Tijdens deze markt treden op diverse plaatsen verschillende koren en orkesten op, waaronder dit jaar Kamerkoor ‘Terpander’. We zongen buiten, maar ook bij de kunst in de kerk van Alphen.

 3 september 2011: Koordag in Alphen

Een hele dag ontspanning en inspanning voor de koorleden met een ritmische workshop in de morgen, een ademhaling- en klankworkshop ’s middags en een gezamenlijk diner ter afsluiting. Deze dag is met goed weer in een bijzonder fijne sfeer verlopen met dank aan de commissie die de dag perfect heeft georganiseerd.

12 november 2011: Jubileumconcert ‘Babel-babbel’

In De la Salle-zaal van het Cultureel Centrum Baarle werd ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van Kamerkoor ‘Terpander’ is onder de titel ‘Babbel babbel’ een succesvol en zéér druk bezocht jubileumconcert uitgevoerd. De titel ‘Babel-babbel’, naar een compositie van Gaston Nuyts, verwijst naar de vele talen waarin werd gezongen. Op het programma stonden werken uit diverse periodes van het koor. Aan het eind van het concert werd een toost uitgebracht op het jubilerende koor.

 15 november 2011: Optreden bij Heemkundekring ‘Amalia van Solms’

Optreden in de Aula van het Cultureel Centrum Baarle bij gelegenheid het 35-jarig bestaan van de Heemkundekring ‘Amalia van Solms’. Het programma werd met veel enthousiasme ontvangen door de leden van de heemkundekring.

18 december 2011: Kerstliederen in Chaam

Kamerkoor ‘Terpander’ trad op bij de levende kerststal in Chaam. Het was een zéér gezellige drukte in Chaam. Het koor bracht een aantal prachtige meerstemmige kerstliederen en genoot daarna ook van drank en sfeer!

20 december 2011: Kerstviering Heemkundekring ‘Amalia van Solms’

Optreden tijdens de jaarlijkse kerstviering van Heemkundekring ‘Amalia van Solms’ in de Aula van het Cultureel Centrum Baarle. Dit optreden werd zéér geapprecieerd door de leden van de heemkundekring.


Activiteiten 2012

9 juni 2012: Concert ‘Zomer in zicht’

Onder de titel ‘Zomer in zicht’ heeft Terpander tijdens het concert van 9 juni weer een gevarieerd programma uitgevoerd. Een middeleeuws lied uit 1250, polyfone werken uit de periode rond 1500, romantische liederen van rond 1900 en hedendaagse populaire songs werden met verve gebracht. De liederen kwamen uit diverse landen en werelddelen. Te gast was een Hongaars trio, bestaande uit Dóra Seregine Németh, Emese Gyöngyver en László Seregi. Zij vertolkten op zeer hoog muzikaal niveau Italiaanse madrigalen en enkele liederen van Bartók.

9 september 2012: Optreden tijdens Open monumentendag

Zondag 9 september tijdens Open monumentendag Vlaanderen heeft Kamerkoor ‘Terpander’ een kort concert uitgevoerd in de St.-Remigiuskerk te Baarle-Hertog. Thema van de dag was ‘Muziek, woord en beeld’. Het koorprogramma bestond uit twee Nederlands volksliederen van Jetse Bremer, drie kerkelijke liederen en twee liefdesliederen.

6 oktober 2012: Gastoptreden tijdens Korenfestival

Tijdens het Korenfestival in ‘De Schakel’ in Gilze verzorgde Kamerkoor ‘Terpander’ een gastoptreden. Verschillende koorleden kampten toevallig met een flinke verkoudheid. Desondanks mag het optreden geslaagd genoemd worden.

20 oktober 2012: Koordag in Meerle en Baarle

Op 20 oktober hield het koor haar jaarlijkse Koordag. We werden gastvrij ontvangen bij Luc en Hilda de Thije. Na koffie en gebak, verzorgde Frenk Casteleijn een workshop zang, waarin ook al wat voorwerk verricht werd voor het aanstaande Kerstconcert. Daarna bezochten we Brouwerij ‘De Dochter van de Korenaar’ in Baarle. Bij het proeven van de biertjes kwam de sfeer er goed in

Vervolgens weer naar huize De Theije, waar we een Europese maaltijd nuttigden, die bestond uit Alphense tomatensoep, Baarlese wortelsoep, Hongaars vlees met aardappelen, Griekse salades en Belgisch ijs na. Er is fantastisch gesmuld.

16 december 2012: Kerstconcert in Baarle-Hertog

Een hartverwarmend kerstconcert; zo mag je het optreden wel noemen van het Kamerkoor ‘Terpander’ onder leiding van dirigent László Seregi en het ‘Cambo koor’ uit Chaam onder leiding van dirigent Jan Dekkers. In een gezellig gevulde en prachtig versierde St.-Remigiuskerk bezorgden zij de luisteraars een waar kerstgevoel. Het keurig verzorgde programma liet zien dat de koren niet alleen de traditionele Nederlandse kerstklassiekers en de niet te missen Engelse Christmas Carols wilden laten horen. Ook werken van o.a. Amerikaanse, Duitse, Italiaanse of Hongaarse componisten kwamen aan bod.

 

17 december 2012: Kerstconcert in Alphen

Zoals gebruikelijk voert Kamerkoor ‘Terpander’ haar tweejaarlijks ingestudeerde kerstrepertoire meerdere malen uit. Zo werden de kerstliederen ook ten gehore gebracht in woon- en zorgcentrum ‘De Hoogt’ in Alphen. Er was ook samenzang met begeleiding van André Damen op gitaar.

18 december 2012: Kerstviering Heemkundekring ‘Amalia van Solms’

Een vast onderdeel van het programma wordt geleidelijk aan  het optreden tijdens de Kerstviering van Heemkundekring ‘Amalia van Solms’. Ook in 2012 werd het koor met open armen ontvangen in de Aula van het Cultureel centrum, waar jaarlijks de kerstviering plaats vindt.


Activiteiten 2013

13 april 2013: Concert ‘Koper-en-stemmen’

Op zaterdag 13 april verzorgden Kamerkoor ‘Terpander’ o.l.v. László Seregi en Brassband ‘Ulicoten’ o.l.v. Wim Sas in het ‘Dorpshuis’ in Ulicoten het lenteconcert met de titel ‘Koper-en-stemmen’. Zij leverden met een gevarieerd programma het bewijs, dat ook kleine gemeenschappen ergens groot(s) in kunnen zijn. Van het begin tot het eind was ’t voor iedereen in het goed en gezellig gevulde dorpshuis met volle teugen genieten geblazen van zowel gouden klanken als stemmen. Met name bij de onderdelen van het programma die het kamerkoor en de brassband gezamenlijk verzorgden, werden de sterren van de hemel gezongen en gespeeld.

9 juni 2013: Optreden tijdens Kunstmarkt in Alphen

DSC03744

Zondag 9 juni trad Kamerkoor Terpander op tijdens de kunstmarkt in Alphen. Op het Pastoor Binckplein en in het straatje naast de kerk stonden talrijke kraampjes met uiteenlopende kunstartikelen. Het was zondag wel wat frisjes, maar de zon maakte veel goed. Kamerkoor ‘Terpander’ verwarmde met haar liederen de gemoederen van de aanwezigen.

DSC03731

Het koor begon om 14.00 uur met een aantal gedragen, over het algemeen geestelijke liederen in de kerk. Daarna werden een vrolijker repertoire gebracht op enkele plaatsen op de markt.

14 december 2013: Koordag en twee Kerstoptredens

Koordag 2014 04

Op zaterdag 14 december 2013 vond de jaarlijkse Koordag plaats met een overvol programma. We startten om 12.00 uur in de keuken van het Cultureel Centrum Baarle met koffie en thee. Tegen half één kwam Frank Hermans. Hij verzorgde een zéér inspirerende zangworkshop. Na een gedegen inzingprogramma, werden een aantal liederen doorgenomen, die we in 2014 gaan uitvoeren op het Koortornooi van de Provincie Antwerpen. De aanwijzingen die Frank gaf werden goed ontvangen en meteen enthousiast overgenomen door het koor.

Koordag 2014 10

Vervolgens bereidde dirigent Laszló Seregí ons voor op het kerstoptreden om 15.00 uur voor ‘De Zonnebloem’ in de Aula van het Cultureel Centrum Baarle. Daar werden we hartelijk ontvangen met koffie en kerstbrood. Het optreden viel  in goede aarde. De toehoorders luisterden met aandacht. Voorzitster Ria van den Heijning-Kuipers van de Zonnebloem sloot het optreden af met een hartelijk dankwoord.

Koordag 2014 18

Daarna trok het koor naar Alphen, naar de kerstmarkt in ‘Den Heuvel’. Het kinderkoor onder leiding van Wilma Bergmans trad daar op met een aantal bekende kerstliederen. Daarna volgde Kamerkoor ‘Terpander’ met een breed scala van oude en nieuwe kerstliederen. Kamerkoor en kinderkoor voerden ook samen twee kerstliederen uit.

Koordag 2014 27

Moe maar voldaan ging het koor naar ‘Het Klooster’ om daar te gaan genieten van een welverdiend etentje.

17 december 2013: Kerstoptreden voor E.V.A.

Op dinsdag 17 december verzorgde Terpander wederom een kerstoptreden in Alphen. Zaal ‘Welkom’ zat vol met leden van ‘Energieke Vrouwen Alphen’. Zij genoten van een heerlijke kerstmaaltijd, die werd onderbroken voor het optreden van Terpander. Tijdens de uitvoering kon je aan de gezichten van de eva’s  zien, dat de muziek in goede aarde viel.

Kerst-eva01k


Activiteiten 2014

16 februari 2014: Driekorenconcert

Op zondag 16 februari organiseerde kamerkoor ‘Terpander’  een uniek concert. Het concert werd verzorgd door drie koren. Het was een zéér geslaagd evenement. Er waren veel bezoekers: de Aula van Cultureel Centrum Baarle was maximaal bezet.

Young Voices

De ‘Young Voices’ onder leiding van Hans Bervoets is een koor uit Ulicoten. Zij brachten een levendig repertoire met moderne liedjes uit de top-10 en werden begeleid door een stevige band. Een enthousiaste opening van het concert!

Vialta

Kamerkoor ‘Vialta’ uit Hoogstraten stond onder leiding van Sara van Opstal. Het koor bracht een aantal liederen begeleid op piano door Annemie Ooms. Ook werden enkele liederen à capella gezongen. Het was een goed verzorgd optreden. Aan het einde werd Sara van Opstal door de koorleden van Vialta verrast met een extra lied ter ere van haar laatste optreden als dirigente.

Terpander

Kamerkoor ‘Terpander’ onder leiding van Laszló Seregí organiseerde het concert ter voorbereiding op de deelname aan het Koortornooi van de Provincie Antwerpen op 16 maart. De liederen voor het tornooi, aangevuld met enkele andere liederen werden à capella gebracht.

16 maart 2014: Koortornooi Provincie Antwerpen 

22-DSC04221

O 16 maart nam Kamerkoor ‘Terpander’ in Turnhout deel aan het provinciaal Koortornooi van de Provincie Antwerpen. In de voorgaande maanden had het koor stevig gerepeteerd aan de werken die door de jury waren uitgekozen. Het koor bracht werken van Kodály, Palestrina, Purcell, Jetse Bremer en Kurt Bikkembergs. Door de jury werd de uitvoering beoordeeld op 725 in de 2de afdeling.

29 maart 2014: Gastoptreden op Jubileumconcert

Op 29 maart vierden Dameskoor ‘Avanti’ het 60-jarig jubileum en het ‘Alphens Mannenkoor’ het 75-jarig jarig jubileum met een concert in ‘Den Heuvel’ in Alphen. Naast de twee jubilerende koren traden de ‘Best Irish Singers’ en Kamerkoor ‘Terpander’ op. De grote zaal was geheel gevuld. Het was een aangenaam optreden.

16 december 2014: Kerstviering Heemkundekring ‘Amalia van Solms’

SONY DSC

Elke twee jaar verzorgt Terpander een optreden tijdens de kerstviering van Heemkundekring ‘Amalia van Solms. Dit jaar was het weer de beurt aan het kamerkoor. De viering op dinsdag 16 december werd zoals gewoonlijk druk bezocht. Het optreden tussen kerstverhalen, gedichten, kerstbrood en worstenbrood door maakte de avond af.

21 december 2014: Kerstconcert in Baarle-Hertog

Kerst2014-01

Zondag 21 december vond er om 13.00 uur een Kerstconcert plaats in de St.-Remigiuskerk van Baarle-Hertog. Kamerkoor ‘Terpander’ trad daar samen met het Vocaal Ensemble ‘Vivace’ uit Heerle op. Tevens zong de Hongaarse sopraan Dóra Sereginé Németh een prachtig loflied aan Maria van Giovanni Legrenzi. Het programma van beide koren bevatte onder meer een iet wat bonte verzameling van Nederlandse kerstliederen én traditionals uit diverse Europese landen. En er werd in velerlei stijlen, van middeleeuws tot gospel, gezongen. Het gehele concert stond onder muzikale leiding van Wilma Bergmans en Dóra Sereginé Nemeth. De pianobegeleiding was in handen van Toni Raats.

IMG_4268

Laat in de middag was Kamerkoor ‘Terpander’ van de partij op de tentoonstelling van kerststallen in de St.-Willibrorduskerk van Alphen. Ook daar bracht het koor, qua taal en stijl,  een afwisselend kerstrepertoire. Met als extra een oud Vlaams kerst-/nieuwjaarslied ‘Het oude jaar is weer vergangen’.


Activiteiten 2015

7 februari 2015: Afscheid van Jef van Tilburg

Veel impact had het afscheid van Jef van Tilburg. Na een slopende ziekte stierf hij op 2 februari 2015. Terpander verloor in hem een secretaris, een tenor, maar vooral een uniek mens. Het kamerkoor zong voor hem tijdens een indrukwekkende afscheidsviering in de St.-Remigiuskerk van Baarle-Hertog.

17 mei 2015: Kerkdienst, Koffieconcert en Afscheid

Op 17 mei verleende Kamerkoor ‘Terpander’ o.l.v. Dóra Sereginé Németh ’s morgens medewerking aan een kerkdienst in de Ledevaertkerk van Chaam. Na de dienst werd er in Baarle in de tuin van Lidia Gounalakis-Verheijen geluncht.

IMG_5033

’s Middags organiseerde Kamerkoor ‘Terpander’  in samenwerking met een Koperensemble uit Ulicoten een Koffieconcert met de titel ‘Le rose frond’e fiori’ in de Aula van Cultureel Centrum Baarle. Het was genieten van koor- en solozang, van vocaal en instrumentaal, van oude en hedendaagse composities, van à capella en samenspel, van zangers en blazers, van wereldlijk en geestelijk repertoire, van luisteren en samen zingen, van …. De Hongaarse sopraan Dóra Sereginé Németh bracht een prachtige ballade uit de 14e eeuw. De blazers van het Koperensemble o.l.v. Sjef Snijders brachten een eigen repertoire, maar vertaalden ook vocale stukken instrumentaal.

’s Avonds werd tijdens een gezellige barbecue afscheid genomen van Dóra Sereginé Nemeth. Dóra had haar studie Oude Muziek aan de Fontys in Tilburg afgerond en vertrok naar haar gezin in Hongarije. Dóra heeft hard gewerkt om de koorklank van Terpander te verbeteren. We zijn haar zeer erkentelijk voor haar inzet.

20 december 2015: Kerstconcert in Baarle-Nassau

Frank van Nimwegen

Onder leiding van de nieuwe dirigent Frank van Nimwegen werd op 20 december meegewerkt aan het gezamenlijke Kerstconcert van de Baarlese muziekgezelschappen in de OLV van Bijstand-kerk (Hollandse Kerk). Terpander liet er muzikaal een erg goede indruk achter.

21 december 2015: Kerstviering  Heemkundekring ‘Carel de Roy’

In café ‘Welkom’ verleende Terpander haar muzikale medewerking aan een Kerstviering van Heemkundekring ‘Carel de Roy’ in Alphen. Na een lezing over Driekoningen zong het kamerkoor een aantal kerstliederen. André Damen, tenor bij Terpander, zong samen met het publiek een tweetal Driekoningenliederen. Het was een zeer geslaagd optreden.